Česká koruna CZK Euro EUR

Vyhledat

Štětce, houbičky a aplikátory. Kolik jich vlastně potřebujeme?

15.2.2023

Už jste vyzkoušely dekorativní kosmetiku všech možných značek, druhů, kvality a stejně to stále není ono? To, že bojujete s konturováním obličeje, nebo váš makeup není tak krycí, jak je slíbeno na krabičce, možná není chyba samotných produktů. V čem tedy vězí kouzlo dokonale naneseného makeupu a dlouhotrvajících očních stínů?  

Na výsledný look vašeho líčení mají obrovský vliv i aplikátory, kterými makeup nanášíte.  I když na ně často myslíme až v druhé řadě, investice do nich se rozhodně vyplatí. Stejně jako v jiných odvětvích i tady totiž platí, že bez kvalitních pomůcek se neobejdou ani ty nejšikovnější ruce. 

Souhlasíme s tím, že může být složité se ve všech možnostech vyznat a vybrat si. Bez testování a zkoušení, co sedí nejlépe právě vám, se to neobejde. Ale nakonec vám při správném používání a péči ušetříte čas i peníze.

Pojďme se alespoň společně podívat na základní vybavení, které by u vás doma rozhodně chybět nemělo. I na pár užitečných pomocníků, díky kterým se posunete ve svém denním i večerním líčení o level dál. A na konci se také podíváme na to, jak o tyto poklady správně pečovat, aby vám nevypověděly službu už po pár použitích. 

MAKE-UP

Začneme rovnou tím nejdůležitějším, a to nanášením makeupu. To, že jde o v líčení zásadní věc, dokazuje i široká škála produktů, které si můžete vybrat k jeho aplikaci. Na výběr máte ze štětců různých tvarů s různými typy štětinek i jejich množstvím, nebo houbiček, které jsou skvělé pro své multifunkční využití. 

A proč vlastně neaplikovat makeup prsty? Nanášení rukou má hned několik úskalí. V první řadě je to fakt, že prsty makeup spíše roztíráme, než zapracováváme do pleti. Tím pádem přicházíme o jeho krycí schopnost a také se může stát, že ho už po krátké chvíli na pleti budeme jen těžko hledat. Všimněte si také, že vaše pokožka na ruce vpije při líčení velké množství makeupu, které pak z ruky smyjete. Je škoda, abyste o makeup tímto způsobem přicházeli. Houbička i štětce nemají takovou sací schopnost, a tak vám váš oblíbený produkt mnohem déle vydrží. A v neposlední řadě správně zvolený aplikátor umožní dokonalé zapracování, takže nikde nebudou vidět šmouhy, popř. se mnohem snáze vyhnete efektu masky, kdy není váš nalíčený obličej sjednocený s pokožkou na krku. 

Půjdete-li cestou štětců, pro tekuté produkty (makeup, oční stíny, korektory, tekuté bronzery nebo rozjasňovače) jsou vhodné spíše ploché, zarovnané do roviny nebo naopak do špičky, častěji bývají z tužšího syntetického vlákna. V nabídce najdete ale i plné husté velké štětce, které jsou vhodné pro silně krycí makeupy.

HOUBIČKY

S houbičkami se roztrhl pytel a není divu, jsou totiž opravdu skvělé pomocnice. Práce s nimi je jednoduchá, snadno se s nimi všude dostanete, aplikace je příjemná a navíc jsou opravdu multifunkční. Pokud jste žádnou houbičku ještě nevyzkoušely, rozhodně to udělejte. Oproti štětcům více vedou ke správnému zapracování, takže s nimi téměř nemůžete udělat chybu. A navíc jsou tak krásné a barevné, že je prostě musíte mít všechny :-) 

Nikdy nepoužívejte houbičku na sucho, před použitím ji důkladně namočte pod tekoucí vodou, vodu vyždímejte a nechte houbičku zvětšit objem. Houbička vám nabyde, bude příjemně měkká a jemná na dotek, a tak poznáte, že je připravená na líčení. 

A  čem tkví multifunkčnost? Houbička vám skutečně poslouží nejen k nanášení makeupu a korektoru, ale můžete ho využít pro zapracování tekutých produktů na konturování, nanášení sypkého pudru - nejlépe transparentního - na místa, která chcete prosvětlit (pod očima, na čelo a pod lícní kosti) pro tzv. baking efekt, a šikovnější s houbičkou zvládnou i nanášet oční stíny! 

Nevýhodou houbičky je snad jen to, že zůstává po použití vlhká, nemůžete ji tedy hned uložit jako štětce. Je potřeba ji nechat vydýchat a vyschnout a vyžaduje časté čištění, aby se ve vlhkém prostředí nemnožily nežádoucí bakterie, ideálně tedy po každém použití. Vězte ale, že tato péče se vyplatí a houbička vám ji mnohonásobně vrátí! 

PUDR

Štětce na pudr najdeme ve dvou kategoriích, klasické velké doširoka rozevřené, nebo naopak menší pro důkladnější nanášení přesně tam, kde potřebujete. Bude na vás, který vašemu stylu líčení lépe vyhovuje. V případě pudru už ale můžete sáhnout i po štětcích s přírodními štětinami, který má delší životnost. Jelikož pudr bývá právě ten produkt, který si bereme s sebou do kabelky, hodí se i cestovní velikosti s víčkem. 

U pudru můžete zvolit i možnost aplikátoru, tzv. labutěnky. Její výhodou je lepší zapracování do pleti, čímž opět zvýšíte jeho krycí schopnost, ale radíme tu postupovat velmi opatrně, s pudrem není radno přehánět! Tento způsob může pleť více zatížit a vysušit. 

KONTUROVÁNÍ

Správné konturování je alfou a omegou každého líčení, a na výsledek má velký vliv. Proto je potřeba aplikátory pečlivě vybírat. Pokud volíte formu tekutého bronzeru, rozjasňovače či tvářenky, doporučujeme zapracovat líčidla houbičkou. Pro ty, co preferují sypkou variantu, jsou tu tyto dokonalé zkosené štětce, které jsou pro konturování stvořené. S rozjasňovačem pak pomohou vějířkovité štětce s úzkou řadou štětinek, aby se rozjasňovač nedostal tam, kam nemá. 


 

OČNÍ STÍNY

Pokud nemáte doma správné štětce, do očních stínů se raději nepouštějte. Tady mají zvolené pomůcky snad nejdůležitější roli. Bude velmi záležet na tom, jaký styl líčení očních víček zvolíte. Jen těžko se ale obejdete bez dvou základních druhů štětců. Krátký, plochý a pevný na nanášení stínů a vytváření linek, a pak měkkého kulatějšího na blending. Pokud rádi používáte oční stíny se třpytky, mějte jeden štětec i pro tyto účely. Budou se vám nanášet přesněji a navíc třpytky na štětcích často zůstávají, a pokud byste ho využila příště na nanášení matného stínu, mohla byste být nemile překvapená. Štětce na oční stíny nevyžadují tak časté čištění, a tak, pokud odstíny ráda střídáte, vyplatí se mít jich větší zásobu, abyste s novým odstnínem mohla použít vždy čistý štětec. 

PÉČE A ČIŠTĚNÍ

Péče, péče, péče. Bez ní se to neobejde. Abyste neinvestovaly do štětců a houbiček zbytečně, a navíc si pleť nezanesly nežádoucími bakteriemi, je potřeba se o ně správně starat a hlavně je čistit. Samozřejmě zde bude záležet na četnosti využívání jednotlivých produktů. Obecně však platí, že aplikátory na tekutá líčidla včetně rtěnek je potřeba čistit častěji, nejlépe po každém použití, oproti tomu ty na pudry a líčidla sypká stačí čištění jednou týdně

Na štětce bude stačit teplá, nikoliv však horká, voda a vhodný šampon, ideálně ten na čištění štětců, můžete ale použít i šetrný šampon na vlasy. Určitě nepoužívejte mýdlo na ruce, které by štětiny mohlo poškodit. Hodit se bude i podložka se strukturovaným povrchem, přes který štětcem při vymývání nečistot přejíždíte. 

Mýdlo pak ze štětce důkladně vymyjte a nechte vyschnout tak, aby byly štětiny ve vzduchu, nikoliv položené na polici nebo ručníku, aby nedošlo k jejich deformaci. K sušení nepoužívejte fén, a to ani se studeným vzduchem. Obzvlášť, pokud rády líčíte i své kamarádky a aplikátory tak sdílíte, nebo máte problematickou pleť, používejte také dezinfekční sprej, nezapomeňte ale, že takový sprej není sám o sobě čistící. 

Stejný šampon můžete využít i na mytí houbičky. Jako trik navíc vám poradíme využít jako první krok olivový olej, který na sebe nečistoty naváže a lépe je z houbičky dostanete ven. Pak přijde na řadu šampon, kterým houbičku mačkáním vyčistíte, dokud nebude voda zcela čistá a houbička nebude od oleje mastná. 

A jak štětce správně skladovat? Ačkoliv jsou různá pouzdra lákavá, štětce se vyplatí vyrovnávat s dostatečnými rozestupy do organizéru nastojato, kde nebudou štětiny deformované.. Aby se na ně neprášilo, zavírejte takový organizér do šuplíku nebo skříňky, a dbejte na to, aby bylo kolem nich čisto a sucho. 

Přihlášení

Zapomněli jste heslo? Pošleme Vám nové.
Jste tu poprvé? Vytvořte si nový účet.