Česká koruna CZK Euro EUR

Vyhledat

Pro něj i pro ni. Unisex ve světě vůní neznamená nudu

24.4.2024

Aktuální trend? Ani náhodou! Svět parfémů začal bourat tradiční genderové hranice již v 90. letech minulého století. Unisex vůně přinášejí širokou škálu originálních vonných kompozic, které oslovují bez rozdílu pohlaví a dokonale se snoubí s individualitou každého z nás. V našem novém článku se přesvědčíte, že i když jsou tyto vůně označovány jako „pro každého“, rozhodně nejsou nudné ani jednoduché. Naopak, unisex vůně jsou symbolem jedinečnosti. Pojďme společně objevit, co všechno mohou nabídnout.

OD CK ONE PO SOUČASNOST:  JAK PARFÉMY PŘESTALY BÝT JEN PRO MUŽE NEBO ŽENY

Unisex vůně získaly na popularitě v 90. letech, kdy se začalo upouštět od těžkých parfémů francouzského typu a pomalu se přecházelo k lehčím, svěžím a často akvatickým nebo citrusovým kompozicím. Calvin Klein toho využil a v roce 1994 představil CK One, vůni, která se stala ikonou své doby a definovala celou kategorii unisex parfémů čistým, osvěžujícím aromatem stejně atraktivním pro muže i ženy. Tato toaletní voda odstartovala novou éru, ve které přestaly být vůně vnímány jako striktně genderově definované.

Dnes unisex vůně pokračují ve svém rozvoji a stále více parfémových domů nabízí vonné kompozice, které překračují tradiční genderové kategorie a představy, že květinové esence jsou jen pro ženy a kořeněné zase pro muže. Tyto vůně jsou ceněny pro svou schopnost podpořit jedinečnou osobnost nositele a posilují přesvědčení, že krása by neměla být omezována společenskými stereotypy.

Charakteristika unisex vůní spočívá v dokonalé rovnováze mezi tradičně "mužskými" a "ženskými" složkami. Vůně často využívají svěží citrusové, akvatické nebo dřevité tóny, které jsou vnímány jako neutrální. Zásadní jsou také květinové taktéž univerzální esence jako levandule, šalvěj nebo jasmín. Tyto základní neutrální tóny jsou pak často doplněny o složku, která překračuje tradiční vnímání toho, co by mělo vonět "mužně" nebo "žensky". Tato kombinace esencí z unisex vůní činí zábavné a jedinečné doplňky, které zvýrazňují osobitost nositele. Nezapomeňme, že i v kategorii niché vůní najdeme mnoho unisex variant, které nabízejí bohatou škálu nevšedních a fascinujících vonných kombinací. 

NAŠE TIPY NA UNISEX VŮNĚ

Důkazem toho, že unisex vůně nejsou fádní, nudné a rozhodně nejsou stejné, je široká nabídka na našem eshopu, ve které si vybere skutečně každé. Představíme vám tu naše oblíbené, které jsou symbolizují to, co mohou unisex vůně nabídnout. 

REVOLUČNÍ MINIMALISTICKÁ CK ONE

Ikonická Calvin Klein CK One

"O vůni One se mohou dělit páry, milenci, přátelé a to je moderní a otevřené. Jedná se o to, abychom byli v jednotě se sebou a se všemi."  S těmito slovy uváděl Calvin Klein na trh svou prví unisex vůni CK One. A byla to trefa do černého. Tato vůně oslovuje dodnes lidi nejen napříč pohlavím, ale i napříč generacemi, a stále patří mezi vyhledávané bestsellery. 

Je vystavena na dřevitých akordech, v srdci cítíme jemně pudrové květiny jako je růže či fialka, příjemně zpestřené muškátovým oříškem, a úvod je ovocný lehce okořeněný kardamomem. Pojítkem celé vůně jsou čajové a zelené tóny, které zanechávají pocit čistoty a minimalismu. 

Díky své oblíbenosti se CK One dočkala dalších variant v podobě limitovaných nebo letních edic. V minulém roce to byla například CK One Reflection se zázvorem, stálým letním hitem je také Calvin Klein CK One Summer Daze s exotickým ovocem kumquat připomínajícím vzhledem i vůní pomeranče.

ZÁPLAVA OVOCE A KVĚTIN Z EGYPTA - HERMES UN JARDIN SUR LE NIL

Výjimečnost takového místa jako je břeh řeky Nil se nemůže otisknout v nic obyčejného. Parfumér Jean-Claud Ellen inspirovaný cestami do Egypta vytvořil unikátní EDT Hermes Un Jardin Sur Le Nil

Otevírající kombinace manga, grapefruitu a mrkve a rajčete vás přesvědčí o tom, že máte tu čest s netradiční vůní. Zvlášť, pozorujete-li, jak se přizpůsobí ženské i mužské pokožce rozpálené letním sluncem. Květinovému srdci dominuje lotos a hyacint ve spojení s pivoňkou, a esenci orientu dodá typické kadidlo, skořice a pižmo ve spodní vrstvě. 

I toto je vůně, kterou můžete sdílet se svým partnerem či partnerkou. Totožně ale vonět nebudete. Nejen, že zásadní roli bude hrát vaše pižmo, to, jakým směrem se vůně rozvoní ovlivňuje třeba i teplota pokožky.  A Hermes vůně s tím rozhodně počítají. Třeba i u další oblíbené unisex vůně z jejich rodiny Hermes                L´Ombre des Merveilles s černým čajem. 

SMYSLNOST A PODMANIVOST PARFÉMU - TOM FORD BLACK ORCHID

okud nás má některá vůně přesvědčit o tom, že unisex nerovná se neutrální nebo obyčejná, je to tento parfém. S ním si totiž přijdou na své milovníci a milovnice těžších vůni, které lákají svou smyslností, elegancí a podmanivostí a hodí se pro výjimečné příležitosti. Kdo někdy přivoněl k parfému TOM FORD Black Orchid, ví, že jeho netradiční harmonie nenechá nikoho chladným. Buď ho milujete, nebo nenávidíte.

V zlatém flakonu najdete tu nejsilnější - parfémovou variantu této legendární vůně.  Dominující černá orchidej, podle které se vůně také jmenuje, dodává hloubku a esenci tajemna a magie celé květinové kompozici ozvláštněné rumem a lanýži

Tom Ford je obecně doporučovaná spíše pro chladnější dny a zimní období. Více než sezónou se však doporučujeme řídit se příležitostí, pro kterou vůni volíme. I v létě nastanou večery, kdy chceme svůj protějšek ohromit a odzbrojit hned, co vstoupíme do místnosti. A v tom nám Black Orchid rozhodně pomůže. 

 

LETNÍ SVĚŽEST KOLÍNSKÉ - 4711 REMIX COLOGNE LEMON

Protože je před námi léto, poslední vůni, kterou jsme vybrali je modernější podoba klasických kolínských 4711. Tato jemnější forma vůně, která obsahuje mezi třemi až pěti procenty vonných látek opět nabývá na popularitě a dávno již neplatí, že jde o doménu mužů. Nemusíte se obávat, že byste to s ní přehnali, poskytne osvěžení celému tělu i vlasům kdykoliv během teplého dne. S nepříliš sinou výdrží se počítá a je v tomto případě vítaná, a díky nízké ceně vám nevadí, když s ní zrovna nešetříte. Právě pro výraznou svěžest a lehkost je většina kolínských vod unisex. 

S novou řadou kolínských přišla i legendární značka 4711. Patří mezi ně i 4711 Remix Cologne Lemon a musíme říct, že se velmi povedla! Nabízí přesně to, co od ni očekáváte, a to spousta z nás ocení. Ne každý den je vhodný na překvapení. Kolínská, na kterou se můžete spolehnout, nebo která může být skvělým univerzálním dárkem, se ve vašem batohu na dovolené rozhodně neztratí a bude skvělým parťákem na cesty, který navíc můžete sdílet i se svým partnerem. Kromě této čistě citronové varianty můžete sáhnout i po sladší 4711 Remix Cologne Neroli s broskví a mandarinkou nebo třeba lehce kořeněná 4711 Remix Cologne Grapefruit.

Přihlášení

Zapomněli jste heslo? Pošleme Vám nové.
Jste tu poprvé? Vytvořte si nový účet.