Právě teď: ZDARMA doručení s PPL do výdejních míst nad 590 Kč
Dárek k nákupu Chloé + sleva 15 % na náplně vůní >

Česká koruna CZK Euro EUR

Vyhledat

Svěřte se do náruče přírody - léčivá síla rostlin v kosmetice

15.5.2023

Tajemství naší krásy a zdraví se ukrývá v přírodě, jen je třeba se z ní naučit správně čerpat. Nepřeberné množství bylin a květin s léčivými vlastnostmi jsou odnepaměti alfou a omegou  péče o pleť, tělo i vlasy a tomu, kdo je umí  správně využít, tomu se odvděčí šetrnou ale účinnou péčí. Jaké rostliny v kosmetice nejčastěji potkáváme a jaké problémy jim můžeme svěřit? Připomeňme si ty nejznámější z nich a objevme znovu jejich tajemství, na které se v dnešním světě tolik zapomíná.

HEŘMÁNEK

Heřmánek pravý

Heřmánek nebo třeba také “rumánek” je půvabná drobná rostlina s charakteristickou vůní, květy mají výrazné žluté středy s bílými okvětními lístky a jeho sběr začíná právě teď v květnu. Stal se přírodním domácím lékařem, který pomáhá s širokou škálou zdravotních problémů. Heřmánkový čaj nechybí snad v žádné české kuchyni nebo přímo lékárničce, protože je možné ho využít několika možnými způsoby a uleví nám s mnoha problémy.

Jeho protizánětlivé a zklidňující účinky oceníme v podstatě při jakékoliv nemoci či nachlazení, využijeme ho i při urologických problémech a je skvělým pomocníkem žen při menstruačních potížích. Při kožních problémech, nebo k hojení ran můžeme heřmánek aplikovat jako mast nebo využít nálevu k obkladům či přímo koupelím celého těla, díky kterým si užijeme ozdravnou relaxaci. Často zmiňovanými pozitivními účinky heřmánku jsou také pomoc při nespavosti, problémech s trávením, bolestech zubů nebo při střevních potížích. A ocení ho i vaše vlasy, po propláchnutí heřmánek budou zdravější, pevnější a pružnější.

MĚSÍČEK

O první místo nejznámějších léčivek se s heřmánkem dělí Měsíček lékařský a jeho výrazně oranžové květy jsou symbolem lidového léčitelství. Stejně jako heřmánek je bohatý na silice, je ale také zdrojem vitamínu C, antioxidantů a dalších látek, které působí blahodárně na lidský organismus. 

Škála jeho pozitivních účinků je opravdu bezbřehá, pomáhá vnitřně i zevně snad na všechny lidské neduhy, na které si vzpomenete. V jeho případě je však potřeba nejprve užívání otestovat, u některých z nás totiž může vyvolat alergické reakce. Pokud však nepatříte do této skupiny, pomůže vám měsíčková mast v péči o suchou pokožku, s hojením ran, popálenin nebo omrzlin, pomáhá s problémy s křečovými žilami nebo opruzeninami malých dětí. Užívaný vnitřně jako čaj pak pomáhá se správným zažíváním, při gynekologických problémech a dokonce je uznávaný jako prostředek prevence proti rakovině.

ARNIKA

Ani Arnika není neznámou, i když už o něco méně běžně využívanou, léčivkou. Tuto výrazně žlutou rostlinu můžeme u nás nejčastěji potkat při procházkách v Krkonoších nebo na Šumavě. Na samosběr ale pozor, patří k ohroženým druhům a je chráněná. Dětem a těhotným ženám ji doporučit nemůžeme, pomůže ale všem, kteří řeší problémy s klouby, svaly, vazy nebo šlachami. Arnika dokáže zahřát a normalizovat funkci oběhové soustavy, proto je vhodná pro masážní krémy, tělové oleje nebo koupelové soli. Pomůže vám také zklidnit otok po bodnutí hmyzem nebo ve formě obkladů ženám při menstruačních bolestech. 

Arnika

LEVANDULE

Levandule má za sebou obrovský boom a od té doby se drží na předních příčkách nejen jako voňavá léčivka, ale mimo jiné i jako oblíbený designový motiv.  Naši oblibu si získala pro silnou příjemnou vůni, která se ale naopak nelíbí molům a dalším nevítaným hostům v naší domácnosti. Působí blahodárně nejen na naše tělo, ale i duši. Vůně levandule zklidňuje naše myšlenky, působí proti úzkosti, uleví od bolesti hlavy a navodí v nás příjemné pocity. 

Už méně lidí ale ví, že pomůže i při žaludečních problémech nebo třeba při astmatu a hodí se i jako kloktadlo při angínách a chřipkách. Ani v kosmetice nebudete hledat levanduli dlouho. Je vhodná především do nočních krémů či olejů, protože její vůně usnadní usínání. Je antibakteriální a dezinfekční, proto je vhodná i pro citlivou a problematickou pleť, a tak jí její popularitu nelze odepřít.

ALOE VERA

Pro náš výběr jsme zvolili i další hit, a to je gel z listů Aloe vera, exotické rostliny, jejíž účinků si vážili už ve starém Egyptě. Daleko si pro něj ale už jezdit nemusíme, Aloe vera jako pokojová květina najde snadno místo i u vás doma, její pěstování zvládnou i začátečníci, a tak vám poslouží hned dvojnásobně - okrasně, i ozdravně. 

Šťávu nebo gel z jejich silných listů s drobnými ostny se hodí na ošetření ran všech možných druhů, a to pro její schopnost obnovovat nové kožní buňky. Zaměříme-li se na kosmetiku, skvěle se hodí v péči o vlasy jako přísada do šamponů nebo ještě lépe masek a balzámů. Péči Aloe vera dopřejte mastné nebo aknózní pleti v podobě čistících gelů nebo denních a nočních krémů, či zkuste osvěžující pleťovou vodu.  Přichystejte si ho také na léto, až přijde popálení od sluníčka, využijete jeho chladivých účinků. 
 

Přihlášení

Zapomněli jste heslo? Pošleme Vám nové.
Jste tu poprvé? Vytvořte si nový účet.