Právě teď: ZDARMA doručení s PPL do výdejních míst nad 590 Kč
Dárek k nákupu Chloé + sleva 15 % na náplně vůní >

Česká koruna CZK Euro EUR

Vyhledat

10 nejčastějších chyb ve skincare. Čemu se v péči o pleť rozhodně vyhnout?

4.4.2023

Otázka péče o pleť nás provází od samé puberty, kdy většina z nás zjistila, že naše pleť nebude vždy jemná a bez chybičky, jako v dětství. Pupínky vystřídaly černé tečky, černé tečky citlivá pleť, citlivost první vrásky, a chvíli po nich povadlá kůže... Ať už se líčíte, nebo ne, pokud si chcete zachovat zdravý vzhled co nejdéle, je potřeba pleti věnovat odpovídající péči

Právě proto, že je péče o pleť naší ranní a večerní rutinou, nad jednotlivými kroky často nepřemýšlíme a děláme je automaticky tak, jak jsme se je naučili možná už v době dospívání. Často se tak v naší skincare objevují chyby, které nás ani nenapadnou, a přitom naší pleti opravdu neprospívají.

Sepsali jsme pro vás 10 nejčastějších chyb v péči o pleť. Jak jste na tom vy? Poznáváte je? Nebo jste je ze své rutiny odstranili a věnujete své pleti kvalitní péči? 

1. NEPOUŽÍVÁTE SPF OCHRANU

Jistě, nepřicházíme s ničím novým, ale zrovna u bodu jedna opakování určitě neuškodí. O tom, že bychom bez SPF ochrany neměli ani “vyjít s košem” toho bylo napsáno hodně, až si člověk říká, jestli to není trochu nafouknutá bublina. Není!  Pokud byste si měli vybrat jeden jediný produkt, který na obličej nanesete, měl by to být právě ochranný krém proti slunečnímu záření. A to ve všech ročních obdobích a za každého počasí. 

Pro dostatečnou ochranu své pleti před UVB zářením používejte denní pleťové krémy s SPF faktorem, případně využijte benefitu SPF faktoru obsaženém v make-upu. V nabídce najdete krém s nízkým faktorem do SPF 15 až po tu vyšší ochranu s SPF 31 - 50. Abyste se o svou pleť nemuseli bát, sáhněte po SPF alespoň 30+, které ochrání vaši pleť proti UVB záření z 97 %.  Intenzitu ochrany volte také podle doby, kterou budete trávit na slunci, nebo dle typu vaší pleti. 

Pokud váš oblíbený denní krém SPF faktor neobsahuje, můžete také sáhnout po opalovacím krému či mléku. Určitě ale volte takové produkty, které jsou přímo určeny na pleť. Kupte si je vícekrát v malém balení, abyste je měli stále po ruce.

2. NEPOUŽÍVÁTE SPECIÁLNÍ PRODUKTY NA OČNÍ OKOLÍ

Oční okolí je citlivé a jemné u každého z nás. Speciální produkty tedy nejsou marketingovým trikem, ale jsou skutečně potřeba. Základem každé výbavy by tak měl být odličovací přípravek na oči, který využijete i na odličování rtů, a krém na oční okolí, který se nanáší velmi jemným vklepáváním po obvodu očnicové dutiny. I v oblasti dekorativní kosmetiky je třeba na toto citlivé místo myslet a vybavit se korektorem, který je vhodný pro citlivou pleť. Pokud vás otoky či zarudnutí víčka zlobí častěji, zkuste se nejprve zaměřit právě na líčidla, především na řasenku. Složení mnohých z nich není pro citlivé oči ideální, zvláště ty, které jsou voděodolné.  

Pokud se vás tento problém týká, doporučujeme vybrat produkty, které víte, že vám vyhovují, držet se jich a příliš v nich neexperimentovat.

3. VYNECHÁVÁTE KRK

I když stále píšeme o pleti, pojem skincare zahrnuje i péči o kůži na krku, na kterém jsou právě znaky stárnutí nejvíce znatelné. Tato péče nevyžaduje nic navíc, pouze produkty, které používáte na obličej, aplikujte i na pokožku krku. Vyčistěte, dodejte péči například pomocí séra, a hydratujte pleťovým krémem. A ani tady nezapomeňte na SPF ochranu. Pokud chcete krku dopřát něco navíc, sáhněte po liftingových a zpevňujících krémech, a to i speciálně určených pro krk a dekolt

4. PLEŤ ODLIČUJETE, ALE NEČISTÍTE

Zkontrolujte, zda je ve vaší rutině místo nejen na odličování, ale i na čištění, a zda k tomu používáte správně zvolené produkty. Nejde totiž o to samé. Zatímco mléka, pěny či gely na odličování odstraňují makeup z obličeje, jiné produkty jako například tonika nebo pleťové vody jsou určena k důkladnému a hloubkovému čištění pleti a její tonizaci. Dejte si pozor, abyste tyto produkty a jejich účely nezaměňovaly. Zvláště, pokud máte mastnou pleť nebo akné, je třeba druhému kroku v čištění věnovat zvýšenou pozornost

5. NANÁŠÍTE OLEJE NA SUCHOU PLEŤ

Zatímco někomu nesednou, druzí na ně nedají dopustit. Pleťové oleje dodávají pleti důležité živiny účinněji než pleťové krémy a ačkoliv se tak nemusí na první pohled zdát, nejsou určeny jen na suchou pleť. Dobře zvolené a aplikované pleťové oleje mohou dobře posloužit i pleti mastné. Základem ale je nenanášet je na usušený obličej. Oleje, ať už pleťové či tělové, se vždy aplikují na vlhkou pokožku. K tomu můžete použít samozřejmě obyčejnou vodu, ale třeba i vodu termální, růžovou vodu nebo různé bylinkové vody.

6. KOMBINUJETE PRODUKTY VÍCE ŘAD A ZNAČEK

Krém od jedné značky dobře voní, sérum od druhé má prima aplikátor, pleťové mléko od třetí máte do zásoby a micelární vodu čtvrté značky jste dostala k Vánocům? I zde může být kámen úrazu. Pokud chcete dojít k výsledkům slibovaným od výrobců, a zároveň dodat pleti komplexní péči, je vždy lepší používat produkty jedné řady. Výrobce se soustředí na to, aby v jednotlivých krocích dodal postupně vaší pleti to, co potřebuje, a zároveň v celé skincare nic nechybělo nebo nepřebývalo. Pokud ale použijete v každém kroku jiný produkt, jejich složení jako celek nemusí dobře fungovat. Pokud si nemůžete pomoct, věnujte alespoň větší péči četbě složení jednotlivých produktů a zaměřte se na to, jestli obsahují vše, co potřebujete své pleti v závislosti na jejím typu dodat. 

7. DÁTE NA RECENZE KAMARÁDEK

Bohužel v případě výběru pleťové kosmetiky vám kamarádka příliš nepomůže. Pleť máme každý jinou, a sami jste už určitě přišli na to, že i vám samotným sedí v každém období něco jiného. Mnohem více se vyplatí svou pleť sledovat, soustředit se na to, co zrovna potřebuje, a produkty tomu přizpůsobovat. I kdyby to znamenalo oblíbený krém na chvíli “uložit k ledu”, nebo mít doma už dvacátou lahvičku, kterou nepoužíváte. Pokud vaše pleť říká “Ne”, je to rozkaz, který musíte poslechnout. 

8. NEPŘIZPŮSOBUJETE PRODUKTY VĚKU

Výběr produktů na pleť není dobré podmínit jen jejím typem, ale také vašemu věku. Ne, opravdu nám nepomůže, když si už od dvaceti let budeme nanášet sérum proti vráskám. Naopak! Co působí blahodárně pro zralou pleť, nefunguje na tu mladistvou. A naopak. Společné pojítko pro všechny generace je dostatečná hydratace. Další účinky se ale budou lišit. Zatímco od dvaceti pěti let přidáváme vitamíny, kolem třicítky můžeme přejít na krémy proti prvním vráskám. Liftingové krémy by měly přijít na řadu až ve čtyřicítce, či později. Podobně tomu je i s produkty, které obsahují retinoidy, které mohou mladou pokožku vysušovat. 

9. POUŽÍVÁTE PŘÍLIŠ PRODUKTŮ PŘÍLIŠ ČASTO

Ve skincare rozhodně neplatí, že čím více toho použijete, tím bude vaše pleť lepší. Mluvíme-li o speciálních sérech, maskách či peelingu, je v četnosti aplikace potřeba řídit se návodem. Zatímco běžná obličejová séra jsou určena k dennímu použití, některá jsou určena pouze k aplikaci jednou za týden. Typickým příkladem je například retinol (vitamin A), zvláště, pokud jste na začátku a vaše pleť si na něj nezvykla. Produkt obsahující vitamin A by měl být ve vaší skincare rutinně vždy pouze jeden, nikdy je nemíchejte dohromady, zároveň ho není vhodné kombinovat s benzoylperoxidem, AHA kyselinami či vitaminem C, opatrně také na kombinaci s kyselinou salicylovou a glykolovou.

10. MYSLÍTE SI, ŽE JE TO JEN O KOSMETICE

Všechny body splňujete, ale stále to není ono? Péče o pleť bohužel skincare jen o kosmetice. Zdravá pleť je především odrazem zdravého těla. Pokud tedy stále bojujete, zaměřte se na životní styl, nezdravé návyky jako kouření či pití alkoholu, stravu, pitný režim, pravidelný pohyb, dostatek kvalitního spánku nebo míru času stráveného na počítači a telefonu. Nejde vše najednou, ale postupnou prací nakonec i vy dojdete ke zdravé pleti, která se vám za tuto péči odvděčí. 

Přihlášení

Zapomněli jste heslo? Pošleme Vám nové.
Jste tu poprvé? Vytvořte si nový účet.